Getting a woodland activity centre shipshape 

18/12/2020

TC Consult has been working on an innovative shipping container construction in remote woodland, with no access to mains services. 

This unusual project for Ynysybwl Regeneration Partnership consists of combining three new shipping containers to create a café and dining space, a classroom learning space, and an adjacent toilet and shower block.

Vision for the valley

The eco-friendly, sustainable building will enhance the outdoor offer provided by Daerwynno Outdoor Centre, which has been providing activities for diverse groups of people since 1996.

Worth some £150k, the project is part of Ynysybwl’s wider ‘vision for our valley’: sustainable tourism and local engagement with the amenities of the village and the landscape. On the project webpage, Ynysybwl is described as: “a former mining village with a community of about 5,500 nestled in a small valley between the Rhondda and Cynon valleys,” with the landscape surrounding the village, and leading from it into the Llanwonno forest, as “our greatest asset”.

Self-contained design

The site is situated within a remote woodland with no access to mains services, so TC needed to ensure the design allowed for the centre to be run independently. 

The project is using modern methods of construction (MMC) which is faster, safer and often better quality than traditional on-site construction. 

TC is pleased to have completed the initial groundworks, the prefabricated shipping container units are now on site, and they hope to complete the final external finishes in the new year. 

TC has been working as Project Managers, Quantity Surveyors and Principal Designers, alongside planning consultants The Urbanists and engineering firm Bradley Associates. The project team also includes ISO Spaces, which is managing the container design and production, and Precision Construction Ltd, which is managing the groundworks. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *